Jdi na obsah Jdi na menu
 


Infekční mononukleóza - režim a dieta

17. 5. 2008

Režim a dieta při infekční mononukleóze.

 

Komentáře

Přehled komentářů

Mononukleóza

(Kristýna, 9. 7. 2012 17:56)

Dobrý den, mám mononukleózu kolem 1 měsíce.Výsledky krve mám v normě.Chtěla jsem se zeptat jestli bych mohla jíst už např: Rajčata se zrníčky,salát,polotučné mléko.. A musím držet přísnou dietu celé 3 měsíce? Nebo můžu polevit? Děkuji za odpověď s pozdravem Kristýna.

Abstinence

(Hedvika, 3. 7. 2012 13:54)

Dobrý den Hedviko, na tento dotaz Vám nemohu pro Vás uspokojivě odpovědět. Vy jistě chcete slyšet, že to nevadí, že si jedno pivo klidně dát můžete. I v nealkoholickém pivu je stopa alkoholu, alkohol je tkáňový jed a na játra, zvláště nemocná, působí skutečně zhoubně.
Kromě toho o Vás vůbec nic nevím, kolik Vám je, kolik vážíte, jaký je dlouhodobě Váš zdravotní stav. Každý organismus může reagovat jinak. Obecná odpověď zní NE, alkohol si dát nemůžete, pokud si nechcete játra nenávratně poškodit. Za své zdraví si je každý zodpovědný sám...jaterní dieta spočívá ve vyloučení alkoholu, mj....to jistě víte...proč očekáváte, že Vám lékař odpoví jinak? Proč jste se nezeptala Vašeho praktického lékaře? Já jsem pediatr... Je pro Vás to jedno pivo důležitější než Vaše zdraví?? Nováčková

Abstinence

(Hedvika, 3. 7. 2012 13:37)

Dobrý den,
měla jsem nadhraničně zvýšené jaterní testy po mononukleóze, včera jsem se dozvěděla další výsledky, mám je prý jedenkrát zvýšené. Chtěla jsem se zeptat, jestli by mi hodně uškodilo jedno pivo, které bych si dala za necelých 14 dní na jedné akci....Dietu dodržuji opravdu tvrdě něco málo přes 14 dní. Děkuji moc za odpověd'.
S pozdravem Hedvika

Grilované maso

(Karel, 2. 7. 2012 13:36)

Dobrý den, při dietě jde o tuk...grilované libové maso bez tuku a bez všech dresingů můžete, ale griluje se většinou maso prorostlé, takže to ne. Zdravím, Nováčková

Grilované maso

(Karel, 2. 7. 2012 13:29)

Dobrý den, v nemocnici jsem dostal jeden papír s dietou a tam je napsáno, že můžu grilované maso, ale v druhém papíře o tom není ani zmínka. Tak jak to vlastně je?

Sladkosti

(Monika, 29. 6. 2012 21:25)

Dobrý den, přesně, jak říkáte...sladkosti, sušenky, bonbony...bez náplně a krémů...ovocnou vodovou zmrzlinu, ne ale smetanovou.
Zdravím, Nováčková

Sladkosti

(Monika, 29. 6. 2012 20:46)

Můžu se zeptat, jestli dcera může bonbony? Například Skittles nebo hašlerky a různé sladkosti bez náplně a krémů?

Kouření

(Lucie, 26. 6. 2012 19:53)

Dobrý den Lucie, kouření vadí všeobecně, na tenhle dotaz jste si zvolila špatného člověka, já jsem zapřísáhlý odpůrce kouření...
Při IM ale kouření nevadí víc, než při jiné nemoci. Spíš jde o to, abyste se dietu nesnažila držet, ale opravdu ji držela. Jídelní prohřešky rozhodně škodí. Nováčková

Dotaz

(Lucie, 26. 6. 2012 18:29)

Dobrý den, mám infekční mononukleozu a chtěla bych se zeptat jestli vadí kouření jinak dietu se snažím dodržovat. Děkuji za odpověd.

Mononukleóza

(Monika, 23. 6. 2012 22:45)

Dobrý večer, jen zvýšené jaterní testy nemusí znamenat IM, záleží také na krevním obraze. Protilátky IgG proti EBV může mít kojené dítě jen přenesené od matky...měl Váš syn i IgM protilátky? Zdá se mi to velice nepravděpodobné...T.N.

Mononukleóza

(Monika, 23. 6. 2012 16:45)

Dobrý den Moniko, dieta platí pro nemocného...to znamená že synovi nedávejte jogurty, pacholíky a cokoliv tučného, Vy můžete jíst normálně. Spíš mě zajímá, od koho se Váš synek nakazil. IM se přenáší úzkým tělesným kontaktem, hlavně slinami, pokud Vy jste zdravá, jak jste přišli na to, že je syn nemocný? Zdravím, Nováčková

Re: Mononukleóza

(Monika, 23. 6. 2012 21:29)

dekuji za odpoved jak se nakazil to by me taky zajimalo 8.6 prodelal oboustranny zanet stredniho ucha ani po tydnu mu neslezly vysoke horecky.nic jineho mu nenasly as na mirne zvysene jaterni testy po trech dnech je zopakovaly a zase stouply tak mu jeste delaly na IM a bylo´to ono.

Mononukleóza

(Hedvika, 23. 6. 2012 17:02)

Dobrý den Hedviko,
obecně se má za to, že člověk je infekční cca 14 dní od začátku nemoci. Nicméně virus vylučuje slinami ještě v inkubační době, to znamená v době, kdy už je sám nakažen, ale nemoc se ještě neprojevila. Pokud Vám jde o Vašeho přítele, tak ten už je buď nakažen nebo jeho imunitní systém infekci zvládne a on neonemocní. Pokud jde o ostatní osoby, mělo by stačit 14 dní od začátku nemoci. Jsou to ale jen informace z učebnic, život nám může přepravit různá překvapení. Pro jistotu počítejte raději s měsícem. Osob, které člověk chce líbat na ústa, ale není zas tolik, pusa na tvář nevadí. Vadí ale společné jidlo, pití, příbory, cigareta a pod. Zdravím, Nováčková

Dieta po normalizaci JT

(Kamila, 23. 6. 2012 16:50)

Dobrý den Kamilo,
nevím, kolik Vám je, jaký je Váš životní styl ani jak intenzivně třeba sportujete. Jsem dětská lékařka, děti regenerují rychleji. Pokud jste ale mladá a jinak zdravá, neměla jste s játry nikdy žádné problémy, nevidím důvod v tom držet dietu přísně. Určitě Vám prospěje, pokud se zdržíte tvrdého alkoholu a zbytečně tučných jídel, ale jinak myslím, že pokud máte JT v normě a cítíte se dobře, můžete začít postupně s normální stravou. Jedině pokud chcete cestovat do zahraničí, tam byste si měla dát pozor na místní a neznámá jídla. Zdravím, Nováčková

Mononukleosa

(Hedvika, 23. 6. 2012 10:38)

Dobrý den,
před 14 dni jsem si nahmatala bouli na krku, hned druhý den jsem šla do nemocnice, tam mi udělali testy, nasadili antibiotika a po týdnu jsem se dozvěděla, že mám mononukleosu. Chtěla jsem se zeptat, jak dlouho se nesmím s nikym líbat, abych ho nenakazila. Předem děkuji za opdověd'.

Dieta po normalizaci JT

(Kamila, 22. 6. 2012 20:50)

Dobrý den, během května jsem prodělala IM, kdy jaterní testy byly nejvýše kolem 0,9 (ALT i AST). Po dodržování diety a klidu jsou teď hodnoty v normě (ALT 0,24 a AST 0,39). Podle lékaře mám ještě během léta držet dietu. Chci se zeptat, jestli je nutná ještě tak přísná dieta jako před normalizací JT. Samozřejmě bez alkoholu, smažených jídel a tučného masa, ale můžu už např. polotučné mléčné výrobky, kakao, občas kávu, houby apod.? Děkuji.

infekční mononukleoza

(Monika, 22. 6. 2012 20:45)

Dobry večer chci se zeptat syn ma osm měsícu a dostal infekční mononukleozu stale ho kojim musim dodržovat dietu taky děkuji.

Mononukleóza

(Pavlína, 20. 6. 2012 18:22)

Dobrý den,
klidový režim znamená, že nemocný musí ležet...jestli leží v posteli nebo venku na lehátku ve stínu, je úplně jedno...klidně tam může ležet hned...hlavně ať také dodržuje dietu....zmrzlinu ano, ale jen ovocnou...ne smetanovou.
Zdravím,Nováčková

mononukleoza

(Pavlína, 20. 6. 2012 17:48)

Dobrý den ,chci se zeptat,dcera má mononukleozu ,dozvěděli jsme se to dnes ,vím,že má mít klidový režim,ale je léto.Tak se chci zeptat jestli třeba po 14 dnech může misto v posteli ležet venku na zahradě ve stín u na lehátku.Dceři bude 14,takže nebude problém ,že by an lehatku nevydržela.
Nebo může raději ven až po měsíci ,

mononukleóza

(Pavla, 18. 6. 2012 21:29)

Dobrý večer, jaterní dieta spočívá ve vyloučení tuků. Ocet Vaše dcera klidně může. Zdravím, Nováčková


« předchozí

1 | 2 | 3 | 4 | 5 | 6 | 7 | 8 | 9 | 10 | 11 | 12 | 13 | 14 | 15 | 16 | 17 | 18

následující »